I spillet om tillid er medierne så politiets største rival?

Politiet er trygheds skabere for os alle sammen, men medierne maler et billede af, at politiet ikke er til at stole på. 

Af Ida Thomsen

I efteråret 2023 udkommer DR dokumentaren ”Forfulgt af politiet”. Du sidder i din sofa med popcorn og undrer dig over, om det virkeligt kan passe, at politiet chikanerer borgere. 1-0 til mistilliden. Du åbner din telefon i letbanen på vej til arbejde, læser en artikel, om hvordan politiet vasker sager, og tænker, om din forældres strid med naboen blev lukket på grund af effektiviseringsprocesser i politiet. Mistilliden fører 2-0. Et par dage senere ligger du i din seng, går ind på politikken og læser et debatindlæg, hvor Sarah Ablidskov fortæller, hvordan hun ikke havde tiltro til, at politiet ville opklare hendes sag om drugging i nattelivet, så hvorfor skulle du? 3-0. 

At mistilliden fører i kampen om din opfattelse af politiet, er du ikke den eneste, der oplever. En ny rapport for Trygfonden viser nemlig, at tilliden til det danske politi er på sit laveste siden 2017.

Politiets magt forpligter

”Det er vigtigt, at vi har tillid til politiet, fordi vi har givet dem en magt og sagt, at den skal de administrere, og så skal vi have tillid til, at de håndterer den på en god måde” fortæller politiforsker Thomas Skou Roer. Han mener, at det vil være et kæmpe selvmål, hvis vi mister tilliden til politiet. Vi ville komme til at leve i et utrygt og usikkert samfund, og derfor bekymrer tendensen ham. Han fortæller blandt andet, at mediedækningen kan være en dårlig taktik, der svækker tilliden.” Der har været utrolig mange ærgerlige sager i politiet, hvor de ikke rigtig får lavet det, de skal, eller i hvert fald får de beskyldninger for det” 

Mistanke bliver til mistillid 

Politiforsker Adam Diderichsen beskriver i sin bog ”Samfunds politiet”, hvordan politiets adfærd som dokumenteret i DR’s ”Forfulgt af Politiet”, giver mistilliden en føring hos den generelle befolkning. 

”Vidstrakt brug af stop og visitation af borgere uden egentligt mistankegrundlag (…) har alvorlige konsekvenser for befolkningens – og særligt minoritetsgruppers – opfattelse af politiets legitimitet” 

Politiets ageren kan opfattes som racistisk eller diskriminerende, det udløser et straffespark, mistilliden fører nu 4-0. Adam Diderichsen fortæller selv i 21 Søndag ”Det er borgerne, der taber i det her spil, det er dem, der ikke får den beskyttelse og hjælp, de har krav på” 

Come-back

Spørger man Thomas Skou Roer, er der også kun én ting, der kan give tilliden sin oprejsning: ”Politiet skal gøre deres arbejde ordentligt. Det tager tid. Problemet med tillid er, at det kan være tungt at opbygge, men desværre til tider også nemt at få ødelagt.” Ikke flere albuetricks eller taklinger tilliden er klar til sit come-back, og medierne kan ikke vente med at dække en succeshistorie som den.

I en pressemeddelelse fra politiforbundet fortæller formanden Heino Kegel også, hvordan mediedækning af politiet kan være årsagen til at tilliden til politiet er faldende. Her uddyber Heino Kegel, at manglende ressourcer og bemanding er de primære årsager til de problemer, der opstår i politiet. Flere gange har forbundet meddelt, at der er brug for flere ressourcer blandt andet til bekæmpelse af økonomisk kriminalitet og bandekriminalitet. 

”Hver gang en indsats prioriteres politisk, efterlader den store huller og voksende sagsbunker i de afdelinger, som skal levere timer til det område, der nu er politisk fokus på” 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *